Cel Navalny op Loevestein
image description

Datum:
31/03/2023
Einddatum:
19/04/2023
Starttijd:
10:00
Eindtijd:
17:00
Locatie:
Slot Loevestein

Speciaal voor de tentoonstelling ‘Monddood – Politiek Gevangen’ komt de ‘ShIZO’, een replica van de gevangeniscel van Alexei Navalny naar Loevestein. Van 31 maart tot en met 19 april is de cel toegankelijk voor bezoekers van Slot Loevestein. Stap in de cel en ervaar hoe het voelt om een politieke gevangene te zijn.

ShIZO

De ShIZO, een afkorting van het Russische shtrafnoy izolyator, is gemaakt door zijn broer Oleg om aandacht te vragen voor de erbarmelijke omstandigheden waarin Navalny gevangen wordt gehouden en stond eerder in Berlijn.

De ShIZO is een strafcel waarin Navalny in 2022 91 dagen heeft doorgebracht. Het is een speciale strafcel voor veroordeelden die de interne regels van de strafkolonie overtreden. Er is bijna geen ventilatie in de cel en overdag is het bed vastgemaakt aan de muur.

De strafcel verschilt van gewone eenzame opsluiting: naast de fysieke zwaarte, worden de privileges van de gevangene die in een ShIZO wordt vastgehouden ontzegd, zoals telefoneren, roken of het recht om persoonlijke bezittingen mee te nemen. Water is beperkt, bezoek is niet welkom en het is niet toegestaan pakketjes of post te ontvangen. Pen en papier kan 35 minuten per dag gebruikt worden en slechts één boek voor de gehele detentieperiode is toegestaan.