Expositie: ‘Denkend aan water’
image description

Datum:
25/03/2022
Einddatum:
08/01/2023
Starttijd:
10:00
Eindtijd:
17:00
Locatie:
Slot Loevestein

Van 25 maart 2022 tot en met 8 januari 2023 staat de relatie van Slot Loevestein met water centraal in de bijzondere tentoonstelling ‘Denkend aan water…’. Het slot en de vesting bestaan al eeuwenlang met én dankzij water. De tentoonstelling blikt terug, kijkt vooruit en laat je letterlijk en figuurlijk ervaren wat de huidige stand van het water is. Wat betekent het voor Loevestein, de regio en voor Nederland?

Zien, horen, voelen en proeven
Het water speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Loevestein. Ridder Dirc Loef van Horne bouwde het kasteel hier in de veertiende eeuw, vanwege de strategische ligging tussen Maas en Waal. Toen het later een staatsgevangenis werd, diende het water als natuurlijke muur om gevangenen binnen te houden. En als onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinies hield het de vijand juist buiten. Tegenwoordig is het water één van de trekpleisters van Loevestein én het omliggende Munnikenland.

Naast de blik op de geschiedenis, zal in de tentoonstelling veel aandacht uitgaan naar het heden en de toekomst van het water. Want hoe harmonieus de vesting er na al die jaren ook uit mag zien, dagelijks wordt er strijd gevoerd om de balans tussen het water, het kasteel en de vestingwallen in stand te houden. Nieuwe ontwikkelingen en historische gebeurtenissen vormen een bijzondere expositie inclusief randprogramma waarin je het water kunt zien, horen, voelen en proeven.