Verken de mooiste vestingstad van Nederland, Gorinchem, op de fiets!
image description

Ga je fietsen naar Gorinchem? Ben je geïnteresseerd om te gaan fietsen naar Gorinchem? Dan ben je hier bij de Vestingdriehoek op de juiste plaats voor meer informatie! De Vestingdriehoek ligt aan de randen van drie provincies en juist daar, waar de rivieren Maas en Waal samen verder stromen als de Merwede. In de Vestingdriehoek vind je Gorinchem, verkozen tot mooiste vestingstad van Nederland, en de twee andere vestingsteden Woudrichem en Zaltbommel. Ook de verdedigingswerken Slot Loevestein en Fort Vuren liggen in de Vestingdriehoek. Wanneer je gaat fietsen naar Gorinchem, maak je automatisch kennis met de Hollandse Waterlinie. De Vestingdriehoek is onderdeel van dit strategische waterwapen, dat al in 1672 gebouwd werd. De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd gebruikt van 1870 tot 1945. Als de vijand te dichtbij kwam, werd het land onder water gezet en werd het te moeilijk voor soldaten, paarden en karren om doorheen te komen. Het water was te ondiep om te bevaren. Ga fietsen naar en rond Gorinchem en ontdek alles over deze Waterlinie, die zo uniek is dat hij inmiddels is opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Gorinchem biedt daarnaast zelf ook veel bijzonders en leuks!

Stel zelf je route samen

Tip! Stippel zelf gemakkelijk je route door de Vestingdriehoek uit via onze partner Routenet.

De mooiste fietsroutes in en rond Gorinchem!
image description

Gorinchem is niet voor niets verkozen tot mooiste vestingstad: veel van de stad is nog bewaard gebleven, zoals de stadswallen, de molens, grote en kleine kerken en het beroemde Hugo de Groot-poortje. Veel grote, monumentale panden sieren de straten en de pleinen. Je kunt zelf heel gemakkelijk je route om te fietsen naar Gorinchem uitzetten via Routenet. Al fietsend over de dijken of door de polders naar Gorinchem zie je de skyline al van ver. In de stad is een aantal interessante musea te vinden, waaronder dat van de Gorkumse ontdekkingsreiziger Hendrik Hamel. Je kunt al fietsend de stad verkennen, maar dan mis je wellicht een paar mooie verborgen plekjes. Je kunt dan ook zelf een stadswandeling lopen of op stap gaan met een enthousiaste stadsgids. Wellicht beklim je de toren van de Grote Kerk wel! Dan zie je meteen een ander gedeelte van de Vestingdriehoek: Woudrichem en Slot Loevestein.

Fietsen en ontspannen in Gorinchem

Heb je voldoende gefietst voor een dag? Maak dan van de gelegenheid gebruik om heerlijk sfeer te proeven op een van de vele terrassen die het bruisende hart van Gorinchem rijk is! Er zijn verschillende kleine en grote restaurants en ook zijn er legio overnachtingsmogelijkheden na het fietsen naar Gorinchem. Een mooi systeem vormen de veerponten, die aan- en afvaren bij de Lingehaven met hun hop-on hop-off. Leuk dat als je gaat fietsen naar Gorinchem, je ook de andere mooie plekken in de Vestingdriehoek kunt aandoen. Ook met kinderen is fietsen naar Gorinchem heel goed mogelijk. Onderweg zijn namelijk voldoende mogelijkheden om te spelen. Het Speelbos ‘De Kleine Waterlinie’ in het Lingebos, een klein stukje omfietsen op weg naar Gorinchem, biedt leuke speeltoestellen, een speelfort omringd door water en een heus doolhof.