UNESCO
image description

Verdedigingswerken die zó goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens ter wereld. Dát verdiende een internationale erkenning. Daarom is de Nieuwe Hollandse Waterlinie, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam, sinds 26 juli 2021 geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, met de Vestingdriehoek als strategisch waterwapen, is daarmee een uniek en onvervangbaar stukje Nederland.

Verken Werelderfgoed in de Vestingdriehoek
image description

Met Fort Vuren en Slot Loevestein op zwakke plekken én strategische stadswallen in vestingsteden Woudrichem, Gorinchem en Zaltbommel werden indringers geweerd en burgers beschermd. De Vestingdriehoek vormde toen een meesterlijk verdedigingswerk als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Nú is het waar Werelderfgoed, waar – inmiddels – de poorten wagenwijd openstaan en je op verkenning kunt gaan!

Hollandse Waterlinies
image description

Indringers weren met gewapende forten, vestingen, kastelen en water. Dat was de truc. Kwam de vijand te dichtbij? Dan lieten zij het gebied onderlopen. Te diep om te begaan, te ondiep om te bevaren. Met forten en kastelen op de zwakke plekken én strategische stadswallen werden burgers beschermd. Nergens ter wereld vind je een waterverdedigingslinie van deze grootte, in een zo goed bewaarde staat.

Internationale erkenning
image description

Het toekennen van de UNESCO Werelderfgoed status is een kroon op het werk van velen. Jaren is er gewerkt om de Nieuwe Hollandse Waterlinie toe te voegen aan de Stelling van Amsterdam. Meer dan 60 organisaties hebben de UNESCO-nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gesteund. Nu de internationale erkenning er is, mogen we niet vergeten dat hier ook een grote verantwoordelijkheid bij komt kijken: er heel goed voor te zorgen. Laten we ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van het mooie landschap, de prachtige bouwwerken en de bijzondere activiteiten!