Locaties
image description

Gelegen aan de rand van drie provincies, waar de rivieren Maas en Waal samenstromen in de Merwede, ligt de Vestingdriehoek. Met vestingsteden Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel plus de verdedigingswerken Fort Vuren en Slot Loevestein als strategisch waterwapen in de Hollandse Waterlinie. Een meesterlijk verdedigingswerk, waarmee we delen onder water konden zetten: te diep voor paarden, wagens en soldaten, te ondiep om te bevaren. Met de forten en vestingen op zwakke plekken. Alles om indringers tegen te houden, maar nú staan de poorten wagenwijd open. Ga op verkenning en ontdek alles over de afzonderlijke, strategische punten.

Gorinchem

Hoeksteen van twee linies, de grootste én allermooiste vesting die nog helemaal intact is: vestingstad Gorinchem. Toen het militair logistiek centrum, nu de perfecte uitvalsbasis voor een dagje weg.

Woudrichem

Stad aan drie rivieren: Woudrichem. Deze strategische ligging deed Woerkum in het verleden nogal eens schudden op haar grondvesten. Nu vooral een klein vestingstadje met een groot hart.

Zaltbommel

De toenmalige controleur onder de vestingsteden, met een kerktoren die als een baken boven het vlakke land uitsteekt en stadswallen omgetoverd tot groen landschapspark: vestingstad Zaltbommel.

Slot Loevestein

Strategisch ridderkasteel, complete vesting, de best bewaakte staatsgevangenis én militair fort van de Hollandse Waterlinie. Slot Loevestein is de drager van herinneringen aan vroegere tijden. Nu is het gevaar geweken en is er van alles te beleven.

Fort Vuren

Eeuwenlang staat het al te pronken in de uiterwaarden langs de Waal: Fort Vuren. Dé strategische schakel die indringers met zwaar geschut tegenhield. Tegenwoordig hebben de proviandkamers ruimte gemaakt voor gezelligheid.