Fort Vuren
image description

Decennia staat het al te pronken in de uiterwaarden langs de Waal: Fort Vuren. Op een steenworp afstand van Slot Loevestein, aan de overkant van de Waal, was dit fort een strategische schakel in de lange keten van forten. Het fort bood verdediging aan tientallen manschappen, wapens en proviand. Tegenwoordig grazen de schaapjes vredig op de muren en hebben de proviandkamers ruimte gemaakt voor gezellige horeca en bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Ideaal voor een (ont)spannend dagje uit!

Op verkenning in en rond het fort
image description

Rondleiding Fort Vuren

Een rondleiding over Fort Vuren, een rijke historie Wilt u graag meer weten over de geschiedenis van Fort Vuren en het ontstaan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Boek dan een rondleiding over ons Fort en ontdek alles over de rijke historie! Tijdens de rondleiding ontdekt u veel meer over de unieke locatie van het Fort […]

Rondje Vestingdriehoek

Op een bijzonder punt van waterwegen liggen bijzondere plekken met een rijke historie: de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Vanuit Gorinchem start een van de mooiste ‘pontjesrondjes’ door het Rivierenland die al deze historische plekken in de Vestingdriehoek aandoet. Hop on, hop off! Al fietsend en varend ontdek je het beste […]

Op de agenda
image description

Geen berichten gevonden.

Beleef Fort Vuren
image description

Bent u bekend met Fort Vuren? Heeft u interesse voor forten? Dan heeft u waarschijnlijk ook belangstelling voor Fort Vuren! Maak kennis met een van de mooiste forten die Nederland heeft: Fort Vuren, gelegen aan de meanderende rivier de Waal in de Vestingdriehoek. Naast vestingsteden Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel maken Fort Vuren en Slot Loevestein deel uit van de Vestingdriehoek en allemaal zijn ze onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze Nieuwe Hollandse Waterlinie was een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis, omdat de linie een groot deel van Holland en de stad Utrecht beschermde. De waterlinie is in gebruik geweest van 1870 tot 1945. De linie loopt als een unieke keten met tactische locaties door drie provincies, van Muiden naar de Biesbosch, en is onderdeel van een lange geschiedenis. Fort Vuren uit 1845 is zo’n tactische locatie in die keten, waar indringers geweerd werden met (toren)forten, vestingen, een kasteel en water. Water werd gebruikt om het land onder water te zetten als de vijand te dichtbij kwam. In Fort Vuren wordt deze puur Nederlandse verdediging verteld. Het is niet voor niets dat dit mooie fort is opgenomen in het Unesco Wereld Erfgoed.

Fort Vuren: een uniek en strategisch fort

Fort Vuren ligt op korte afstand van Gorinchem en recht tegenover Slot Loevestein. Fort Vuren vormde een van de strategische schakels in de lange keten van forten. In vroeger dagen bood Fort Vuren verdediging en huisvestte tientallen manschappen met hun wapens en proviand. Nu is het een prachtig, rustig gelegen plek, waar u kunt genieten van de natuur tijdens een wandeling rond het fort. U kunt ook kiezen voor een rondleiding met deskundige gids. U krijgt alles uitgelegd over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de rijke geschiedenis van Fort Vuren. Waan uzelf in het leven van een soldaat op Fort Vuren! Daarnaast is veel gelegenheid voor ontspanning in het fort zelf of op het gezellige en ruime terras van Fort Vuren. U kunt bij ons ook fietsen huren om de omgeving te verkennen. En wat denkt u van een overnachting op Fort Vuren? We bieden u bijzondere overnachtingsruimten in het fort zelf, maar u kunt ook kamperen of overnachten in een compleet ingerichte tent (glamping)! Fort Vuren biedt ook een ideale gelegenheid voor familiedagen en reünies of als foto- en film locatie. Ook presentaties kunnen verzorgd worden op Fort Vuren. Kom Fort Vuren bezoeken! Er is voor elk wat wils en u zult merken, dat Fort Vuren het hele jaar door een heerlijke plek is om te vertoeven!