Verhalen uit de Vestingdriehoek
image description

Geheimen, mysteries en bijzondere objecten. Een plek van verroering en verwondering. De Vestingdriehoek is een vat vol verhalen. Voor onze voorouders de keiharde realiteit, voor ons nu één groot avontuur. Van het verhaal van ‘De martelaren van Gorcum’ tot Jacoba van Beieren die al haar macht verliest. Duik in de verhalen en laat je meevoeren door de geschiedenis van de Vestingdriehoek.

De martelaren van Gorcum

Het is woensdagochtend 25 juni 1572. Plots doemen dertien schepen op aan de horizon. Veel katholieken vluchten de stad uit.

De zoen van Woudrichem

Het is dinsdag 13 februari 1419. Voor de veermannen een topdag, zo gaat het verhaal in onze familie. Meer dan honderd edelen trekken in vol ornaat naar Woudrichem.

Maarten van Rossem verovert Den Haag

“Gelre! Gelre! Aanvallen!” Wie de tv-serie Floris kent, ziet het weer voor zich. De Gelderse maarschalk Van Rossem valt ridder Floris van Rosemondt aan.

 

Fort Vuren als ambachtsbedrijf

Het is 1945. Verzetsman Ferdinand Haijemaije komt met dertig andere oud-strijders en tien gearresteerde landverraders aan bij Fort Vuren.

Hugo de Groot ontsnapt in de boekenkist

Hugo de Groot was de grootste (rechts)geleerde van Nederland. Het Handvest van de Verenigde Naties uit 1929 is zelfs op zijn ideeën gebaseerd. Hij stond voor respect en tolerantie.