Fietsen door de Hollandse Waterlinie
image description

Heb je belangstelling om in de Hollandse Waterlinie te fietsen? Ben je van plan binnenkort in de Hollandse Waterlinie te fietsen? Je bent hier op de juiste plek om meer te weten te komen over fietsen in de Hollandse Waterlinie. De Oude Hollandse Waterlinie stamt uit 1672! De Nieuwe Hollandse Waterlinie, of in de volksmond Hollandse Waterlinie, werd gebruikt van 1870 tot 1945. Het strategische waterwapen loopt helemaal van Pampus naar de Biesbosch. De Hollandse Waterlinie werd gebruikt als de vijand naderde: het land werd onder water gezet, waardoor soldaten, paarden en karren er lastig doorheen konden komen. Het water was te ondiep om te bevaren. Omdat nergens ter wereld een dergelijk verdedigingswerk te vinden is, staat de Hollandse Waterlinie op de UNESCO werelderfgoedlijst. Voor een deel ligt de Hollandse Waterlinie in de Vestingdriehoek, een unieke samenwerking van drie vestingsteden en twee verdedigingswerken. Wanneer je gaat fietsen in de Hollandse Waterlinie en dus ook in de Vestingdriehoek terecht komt, maak je kennis met Gorinchem, verkozen tot best bewaarde en mooiste vestingstad van Nederland, Woudrichem en Zaltbommel, en met Slot Loevestein en Fort Vuren. Je vindt de Vestingdriehoek op het punt waar de rivieren Maas en Waal samen verder stromen als de Merwede, aan de rand van drie provincies. Het uitgestrekte rivierengebied en het groene, militaire karakter zullen je zeker bekoren als je aan het fietsen bent in de Hollandse Waterlinie! Bovendien is op alle vijf de genoemde locaties veel te vinden aan geschiedenis, cultuur, natuur en ontspanning.

Ontdek de mooiste fietsroutes
image description

Stel zelf je route samen

Tip! Stippel zelf gemakkelijk je route door de Vestingdriehoek uit via onze partner Routenet.

Gezinstocht Vestingdriehoek – 10 km

Met deze fietsroute ontdek je hoe de forten er vroeger uitzagen. Een veer brengt je naar de overkant, waardoor je de Vestingdriehoek ook vanaf het water ziet. Je leert onderweg alles over het leven van de soldaten, hoe klein de huizen vroeger waren, de dreiging van hoogwater, kruit en wapens. Onderweg is er voldoende mogelijkheid […]

Fietsroutes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie
image description

Er zijn veel mogelijkheden om heerlijk te fietsen door de Hollandse Waterlinie. Je kunt helemaal kijken waar je voorkeuren liggen en zo combinaties maken voor een fietstocht van één dag of zelfs van enkele dagen. Je kunt kiezen voor een korte fietsroute van 21 km of een langere van 30 km. In alle vijf locaties kunt u overnachten! Fietsen tussen de locaties, het slot ontdekken, rondom het fort wandelen, een stadswandeling in de vestingsteden, in de geschiedenis duiken met of zonder (stads)gids, terrasjes bezoeken, heerlijk uit eten, genieten van kunst, cultuur, festivals en evenementen: de Vestingdriehoek heeft het allemaal. Je kunt zelf een route uitstippelen om door de Hollandse Waterlinie te fietsen, maar het VVV heeft ook routes voor je klaarliggen. Een handig systeem om gebruik te maken bij het fietsen door de Hollandse Waterlinie is dat van de veerponten: zij hanteren een hop-on hop-off principe. Zo kun je heel gemakkelijk alle vijf de locaties op een dag bezoeken. Heb je kinderen? Dan is een stukje buiten Gorinchem fietsen zeker aan te raden. In Speelbos ‘De Kleine Waterlinie’ in het Lingebos zullen je kinderen of kleinkinderen allerlei speeltoestellen, een doolhof, een speelfort omringd door water en andere speelplekken in het bos erg leuk vinden!