Stadswandeling Woudrichem
image description

De stadswandeling begint bij de Wereldwinkel, Kerkstraat 7.
Je ziet vanaf het kruispunt de Gevangenpoort. Loop eronderdoor richting de rivier.

De Gevangenpoort is één van de vijf overgebleven poorten uit de 15e eeuw. Tot het begin van de 20e eeuw is het pand in gebruik geweest als arrestantenlokaal. Sommige gevangenen hebben hun naam als aandenken binnen in de muur gekerfd.


De waterpoort doet nog altijd dienst bij hoogwater. In de betonnen uitsparingen worden balken geschoven en de ruimte ertussen wordt gevuld met zand. Deze kistdam houdt het woeste water tegen en beschermt het vestingstadje.

Stadswandeling in Woudrichem in de Vestingdriehoek

Ben je geïnteresseerd in een stadswandeling in Woudrichem? Heb je zin om deel te nemen aan een stadswandeling door Woudrichem? Je bent hier aan het goede adres! Het vestingstadje Woudrichem, of Woerkum zoals de bewoners zeggen, kun je vinden in de Vestingdriehoek, die is gelegen aan de rand van drie provincies. Precies zoals het oude gedicht zegt: ‘Waar Maas en Waal te zamen vloeit en Gorcum rijst van ver’, daar ligt het stadje Woudrichem voor een mooie stadswandeling. Een uniek punt in de Vestingdriehoek en net als de andere vier plekken Fort Vuren, Slot Loevestein, beiden verdedigingswerken, en vestingsteden Gorinchem en Zaltbommel absoluut een bezoek waard. De Vestingdriehoek is onderdeel van de Hollandse Waterlinie, een meesterlijk en strategisch waterwapen, dat werd gebruikt van 1870 tot 1945. Naderde de vijand, dan werd het land onder water gezet. Men zorgde ervoor dat het water te ondiep was om te bevaren, maar dat er tegelijk geen doorkomen aan was voor soldaten, karren en paarden. Terecht vind je de Hollandse Waterlinie op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens de stadswandeling in Woudrichem komt de Hollandse Waterlinie zeker aan bod, want mede daardoor is Woudrichem prachtig bewaard gebleven!

Stadswandeling door Woudrichem met gids

Enthousiaste stadsgidsen staan klaar om met je op pad te gaan. Elke gids, vaak geboren en getogen in het stadje, geeft zijn eigen invulling aan de stadswandeling in Woudrichem en daarom is elke wandeling uniek. Je vindt in Woudrichem veel historie, maar ook cultuur, natuur en veel gezelligheid. Alle gidsen vertellen je over de vele monumentale panden die Woudrichem rijk is. Ook laten ze je de visafslag zien, nog altijd in gebruik tijdens evenementen, de kerk met stompe toren de Mosterdpot en de molen, waar eigen producten verkocht worden. Via schattige hofjes en nauwe steegjes kom je op de locaties waar de bekende tv-serie Dokter Tinus is opgenomen. Liever meer cultuur? In de galeries, het visserijmuseum en tijdens evenementen zit je goed. In Woerkum zijn gezellige terrasjes om even uit te blazen, heerlijk te lunchen of te dineren. Restaurants zijn er te kust en te keur en ook overnachten na je stadswandeling in Woudrichem is heel goed mogelijk. Je kunt ook zelf je stadswandeling door Woudrichem lopen via een digitale route. 

Stadswandeling door Woudrichem goed bereikbaar

Ben je van plan om een stadswandeling in Woudrichem te gaan maken? Het stadje is prima bereikbaar met de auto, de fiets en ook te voet. Als je wandelt of fietst kun je gebruik maken van het handige veersysteem met een hop on hop off pas, waardoor je alle plekken in de Vestingdriehoek op één dag kunt bezoeken.