Vestingdriehoekroute – 55 km
image description

Ontdek de Vestingdriehoek: cultuur, natuur en historie

Ervaar cultuur, natuur en historie tijdens de Vestingdriehoekroute. Fiets over de dijken door het rivierenlandschap langs de Maas, Waal en Merwede en ontdek vestingsteden, kastelen en forten.

De Vestingdriehoek, bestaande uit Gorinchem, Woudrichem, Fort Vuren, Zaltbommel en Slot Loevestein, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een goed bewaard verdedigingswerk van Nederland.

Vestingstad Gorinchem

Gorinchem herbergt monumenten die herinneren aan de tijd dat de stad een centrum van visserij, markten, scheepvaart en handel was. Wandel door de straatjes met winkeltjes, restaurants en terrassen. Vanuit Gorinchem kun je met de veerdienst Riveer naar Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren varen. Je kunt ook de watertaxi nemen, die je minimaal een uur van tevoren kunt reserveren.

Woudrichem en Slot Loevestein

Woudrichem is een vestingstad waar vroeger veel riviervissers woonden. In het Cultuur- en Visserijmuseum leer je over dit verleden. Vervolg de route met veerdienst Riveer of het voetveer naar Slot Loevestein. Dit kasteel is een van de best bewaarde middeleeuwse monumenten. Ontdek de wallen, grachten, kruittoren, commandantwoning, taveerne, het arsenaal en het straatje met soldatenhuisjes. Rondom het kasteel kun je wandelen in de natuur.

Fort Vuren

Steek vanuit Slot Loevestein de Waal over naar Fort Vuren. Een gids laat je alle geheimen van het fort zien. Geniet op het terras of in de taveerne van een maaltijd, koffie of borrel. Je kunt zelfs overnachten in het fort.

Breid je route uit met een bezoek aan Zaltbommel

Voeg een bezoek aan Zaltbommel toe aan je route. Vanaf knooppunt 01 volg je: 90 – 79 – 77 – 78 – 66 – 07 – 08 – 06 – 05 – 20 – 23 – 24 naar Slot Loevestein.

Ontdek de Vestingdriehoek en geniet van een reis door het hart van Nederland.