In de Hollandse Waterlinie fietsen, prachtig dagje uit in de Vestingdriehoek!
image description

Bent u bekend met in de Hollandse Waterlinie fietsen? Wilt u rondom de Waterlinie fietsen? Een gedeelte van de Hollandse Waterlinie ligt in de Vestingdriehoek en wij vertellen u graag meer over fietsen in de Waterlinie! De Hollandse Waterlinie is een oud waterwapen, dat werd gebruikt van 1870 tot 1945. Als u de hele Waterlinie zou fietsen, dan gaat u van Pampus helemaal naar de Biesbosch. De Hollandse Waterlinie werd in werking gesteld als de vijand naderde: het land werd onder water gezet, waardoor soldaten, paarden en karren maar moeilijk vooruit kwamen. Het ondiepe water kon niet bevaren worden. Vanwege het unieke karakter van de Oude Hollandse Waterlinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zijn deze op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Wij durven gerust te zeggen dat u in de Vestingdriehoek het mooist in de Waterlinie kunt fietsen!

Ontdek de mooiste fietsroutes
image description

Stel zelf je route samen

Tip! Stippel zelf gemakkelijk je route door de Vestingdriehoek uit via onze partner Routenet.

Gezinstocht Vestingdriehoek – 10 km

Met deze fietsroute ontdek je hoe de forten er vroeger uitzagen. Een veer brengt je naar de overkant, waardoor je de Vestingdriehoek ook vanaf het water ziet. Je leert onderweg alles over het leven van de soldaten, hoe klein de huizen vroeger waren, de dreiging van hoogwater, kruit en wapens. Onderweg is er voldoende mogelijkheid […]

Fietsroute langs de Waterlinie
image description

U vindt de Vestingdriehoek op de plaats waar de rivieren Waal en Maas samenkomen en verder stromen als de Merwede, aan de rand van drie provincies. In de Vestingdriehoek liggen de drie prachtige vestingsteden Gorinchem, Zaltbommel en Woudrichem. Gorinchem werd zelfs verkozen tot allermooiste en best bewaarde vestingstad van Nederland! Ook vindt u in de Vestingdriehoek de verdedigingswerken Slot Loevestein en Fort Vuren. Ook deze verdedigingswerken zijn goed bewaard gebleven en vertellen elk een bijzonder verhaal. Dat maakt fietsen in de Waterlinie ook zo interessant! De verhalen, de geschiedenissen, maar ook de prachtige natuur en de gezellige binnensteden. Op elk van de vijf locaties kunt u zelfs overnachten! U kunt kiezen voor een korte fietsroute van 21 km of een langere van 30 km, waarbij u gebruik kunt maken van het handige veerpontensysteem hop on hop off. Routekaarten en dagkaarten zijn te verkrijgen bij de verschillende VVV-punten. Als u langer wilt genieten, meer wilt fietsen door de Waterlinie en ook rondom de vijf locaties, dan kunt u ook een vaarkaart kopen voor twee aaneengesloten dagen. Fietsen door de Waterlinie wordt zo heel afwisselend, heerlijk uitwaaiend op de veerpont en fietsend genieten van vergezichten, de natuur in de uiterwaarden, het polderlandschap en in de steden van de cultuurhistorische bezienswaardigheden. Heeft u kinderen? Dan is een stukje fietsen buiten de Waterlinie een aanrader: in Speelbos ‘De Kleine Waterlinie’ in het Lingebos zullen uw kinderen of kleinkinderen allerlei speeltoestellen, een doolhof, een speelfort omringd door water en andere speelplekken in het bos zeker waarderen! Natuurlijk zijn op alle locaties en onderweg tijdens het fietsen in de Waterlinie gezellige terrasjes en restaurants te vinden.